Archív hírek

Ünnepi programnaptárunk (2017.)

December 23. szombaton 18 órakor adventi elcsendesedést tartottunk; a negyedik gyertyát meggyújtottuk
December 24. vasárnap délelőtt nem volt istentisztelet
December 24. 15 órakor szentesti istentisztelet volt a gyerekek színdarabjával
December 25. 10 órakor ünnepi istentisztelet volt úrvacsoraosztással
December 26. 10 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással
December 31. 10 órakor nem volt istentisztelet
December 31. 17 órakor volt óév esti istentisztelet
Január 1. 10 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással
Január 6. 18 órakor Vízkereszt ünnepi istentisztelet volt
Január 14. 10 órakor családi–gitáros istentisztelet volt

Gyálon december 25-én és január 1-jén 14:30-kor ünnepi istentisztelet volt úrvacsoraosztással
Üllőn december 25-én és január 1-jén 16 órakor ünnepi istentisztelet volt úrvacsoraosztással

EGYEDÜL HIT ÁLTAL – BESZÉLGETÉSEK A REFORMÁCIÓ 500. ÉVFORDULÓJA KAPCSÁN

Nov. 10. 18 óra A hit átadása a családban címmel Csáky-Pallavicini Zsófia pszichológus és Németh Zoltán evangélikus lelkész, a Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetőjének beszélgetett.

Nov. 17. 18 óra Jézus is drog? Jézussal a drogtól való szabadulás útján. Kubyszin Viktor író és Victorné Erdős Eszter (Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Otthon) beszélgetését hallgathattuk meg.

Dec. 8. 18 óra Az egymáshoz közeledés lépései. Dr. Fabiny Tamás evangélikus és Dr. Beer Miklós római katolikus püspök ökumenéről szóló dialógusát kísértük figyelemmel. A beszélgetést Galambos Ádám moderálta. Az alkalomról bővebben itt olvashatunk.

November 9-én délelőtt 9:30 és 11 órai kezdettel Pöttyös Manók címmel meseelőadás volt a Bálint Ágnes Kulturális Központban. Közreműködött: a Körszínház és a gyülekezet ifjúsága.

Október 31-én reformáció ünnepi istentiszteletet tartottunk református testvéreinkkel közösen az evangélikus templomban, melynek keretében a Körszínház és ifjúságunk tagjai előadták a Luther életéről szóló színdarabot. Igét hirdetett Dömötör Norbert református lelkész, szolgált a Vecsernye Kórus.

Idén is nyári táborba vártuk a gyerekeket. Badacsonyládbihegyen, a Halgas család jóvoltából ismét együtt lehetett az ifjúság és a gyerekek a Biblia üzenetét tanulmányozó, ugyanakkor játékkal, kirándulással, strandolással is töltött héten.

A vecsési evangélikus gyülekezet történetének számos jelentős eseménye köthető a Szentlélek kitöltésének ünnepéhez. 1923-ban pünkösd hétfőjén alakult meg a gyülekezet, ’32-ben ekkor szentelték fel az első templomot, három évvel később pedig a harangokat. A 2017-es pünkösdön is komoly ünnepet ült a gyülekezet: hat felnőtt és tíz gyermek részesült konfirmációban, két kisgyermeket pedig megkereszteltek. Ezen felül, a közösség nagy örömére, ezekre a napokra már a templom felújított részében tudtak összegyűlni a vecsésiek.

Ifjúságunk a Körszínházzal közösen az egyházmegye több gyülekezetében előadta a „Te a mi Urunk Istenünk kis bolondja vagy” című reformációi színdarabot. A tavasz folyamán Pilisen, Albertirsán, Bényén jártak. A gombai református iskolában, a Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskolában és a ceglédi gyülekezetben is bemutatták a színművet. Az előadások során összegyűlt adományok a templomépítés ügyét szolgálják.

Húsvéti alkalmaink az idén is a szokásos módon zajlottak.
Virágvasárnap 10 órától istentisztelet a Vecsernye kórus szolgálatával
Nagycsütörtökön este 6 órától úrvacsorai istentisztelet Vecsésen
Nagypénteken 10 órától passióolvasásos istentisztelet úrvacsoraosztással Vecsésen
Húsvét vasárnap fél 6-tól húsvét hajnali istentisztelet Vecsésen
Húsvét vasárnap 10 órától ünnepi istentisztelet Vecsésen,
Gyálon fél 3-kor istentisztelet úrvacsoraosztással,
Üllőn 4 órakor istentisztelet úrvacsoraosztással.
Húsvét hétfőn 10 órakor Vecsésen istentisztelet úrvacsoraosztással.

Kórusunk március 25-én a Pestszentimrei Református Gyülekezet (Nemes u. és Rákóczi u. sarka) templomában szolgált zenés áhítattal.

Február 26-án az istentisztelet után közgyűlést tartottunk, amelynek témája többek között a templomépítés volt. Az istentiszteleten köszöntöttük a februári születésnaposokat, szolgált a Vecsernye kórus.

Január 15 és 22 között imahetet tartottunk a keresztény egységért katolikus, református és baptista testvéreinkkel közösségben.

Ünnepi alkalmaink az idén is a megszokott rendben zajlottak le.
December 24. 15 órakor szenteseti istentisztelet volt a gyerekek színdarabjának bemutatásával a Petőfi téri templomban.
December 25. 10 órakor Vecsésen, fél 3-kor Gyálon és 4 órakor Üllőn ünnepi istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
December 26. 10 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással Vecsésen.
December 27. 10 órakor az istentiszteleten a decemberben születetteket köszöntöttük fel.
December 31. 17 órakor óév esti istentisztelet volt Vecsésen.
Január 1. 10 órakor úrvacsorás istentisztelet volt Vecsésen.
Január 3. Istentisztelet volt mindhárom városban a megszokott időben.
Január 6. Vízkereszt. 18 órakor istentiszteletet tartottunk Vecsésen.

December 11-én ismét családi istentisztelet volt a templomban. A Mikulás is közénk látogatott, és – ahogyan tavaly – idén is arra kértük a gyerekeket, hogy hozzanak magukkal egy-egy csokit, cukrot, kis játékot, amit a Mikulás el tud vinni a rászoruló gyerekeknek.

November 27-én ökumenikus adventi gyertyagyújtás és kézműves vásár volt a Petőfi téren. A kézműves termékek bevétele a templomépítés ügyét szolgálja. Folytatása következik december 18-án a Szent István téren, a Mindenki karácsonya rendezvényen.

Az evangélikus templom kibővítése és újjáépítése megkezdődött idén ősszel. Az új templom alapkőletétele alkalmából tartottunk ünnepi istentiszteletet november 6-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban. Az istentiszteleten a gyülekezet ifjúsági csoportja és a Körszínház „Te a mi Urunk Istenünk kis bolondja vagy” címmel színdarabot adott elő, amellyel a reformáció kerek évfordulójára emlékeztünk.

Gyülekezetünk külön sátorban mutatkozott be idén is a vecsési Káposztafeszten, szeptember 24-25-én. Nemcsak káposztás ételekkel, hanem palacsintával is vártuk a fesztiválozókat. Fellépett a Vecsernye kórus is. Az adományokból befolyó összeg a templom bővítését szolgálja. A Káposztafeszten való szereplésünkről bővebben itt olvashat.

A tanévnyitó istentiszteletet szeptember 11-én tartottuk. Ezen az alkalmon adtunk hálát a pihenésért, és kértünk erőt az új tanévre.

Szeptember 2-án nyárbúcsúztató bográcsozást tartottunk a templomudvarban énekléssel, játékkal, beszélgetéssel. Jó volt együtt lenni!

Nyári táborainkat idén is megtartottuk:
Napközis tábor idén kétszer is volt az alsós gyerekek részére a templomudvarban.
Ifjúsági tábor volt Badacsonylábdihegyen.

LUTHER NYOMÁBAN
2016. június 20. – június 24. között hitmélyítő társasúton vett részt gyülekezetünk.

Június 12-én tartottuk a tanévzáró istentiszteletet. Ezen az alkalmon kapták meg a hittanosok a bizonyítványokat.

Június 3-5. között gyülekezeti hétvégét tartottunk Albertirsán. A programok között szerepeltek hitmélyítő beszélgetések, szituációs játékok, teológiai előadás, egy kis testmozgás és egy musical előadás. A teológiai gondolkodásban Varga Gyöngyi teológiai tanár volt a segítőnk. Jó volt együtt lenni! Képek elérhetők ide kattintva.

Május 15-én és 16-án, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén 10 órai kezdettel istentiszteletet tartottunk. A Szentlélek kitöltésének ünnepén emlékezünk számos gyülekezettörténeti eseményre is.
Idén külön meghívtuk erre az alkalomra azokat, akik a konfirmációjuk kerek évfordulóját ünnepelték. Ráadásul együtt örülhettünk egy 12 éves hittanosunk megkeresztelésének.

Május 8-án családi istentisztelet volt a templomban. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Április 24-én kórusunk, a Vecsernye is részt vett az egyházmegyei kórustalálkozón. Az összejövetelen a Dél-Pest megyei kórusok mutatják be tudásukat minden évben a Cantate, azaz az éneklés vasárnapján.

Április 17-19-ig előkonfirmandusaink és ifjúságunk néhány tagja a ceglédi, a pilisi és a gödöllői gyerekekkel együtt konfirmációra felkészítő táborban vettek részt Balatonszárszón.

Április 10-én ismét családi istentisztelet volt a templomban. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Húsvéti alkalmaink
az alábbiak szerint zajlottak le. Nagycsütörtökön este 6 órától úrvacsorai istentisztelet volt Vecsésen.
Nagypénteken 10 órától passióolvasásos istentisztelet volt úrvacsoraosztással Vecsésen.
Húsvét vasárnap 5 órától húsvét hajnali istentisztelet volt Vecsésen, utána közös, kalács-reggelivel. Húsvét vasárnap 10 órától ünnepi istentisztelet volt Vecsésen,
Gyálon fél 3-kor istentisztelet volt úrvacsoraosztással,
Üllőn 4 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
Húsvét hétfőn 10 órakor Vecsésen istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Március 26-án egész napos kirándulást szerveztünk Pilisszentkeresztre, a Dera-szurdokba.

Március 20-án, virágvasárnapon passiójátékot mutatott be az ifjúság az énekkar közreműködésével.

Március 19-én egyházmegyei hittanversenyen vettek részt vecsési csapataink Albertirsán. A 3-4. osztályosaink 2., 7-8. osztályos csoportunk pedig 3. helyezést ért el. Gratulálunk!

Február 20-án társasjáték délutánt tartottunk a Vecsei-család otthonában. Köszönjük a vendéglátást, nagyon jó volt együtt lenni!

Idén is volt farsang! Február 6-án 15 órakor gyűlt össze a maskarások apraja-nagyja a templomban, hogy a jelmezversenyben összemérjék kreativitásukat és ügyességüket. Volt süteményverseny és tombola is.

A január 31-i istentiszteletünket a Kossuth Rádió élőben közvetítette. Igét hirdetett Heinemann Ildikó. A liturgiában a gyülekezeti tagok szolgáltak. Orgonált Koczor Kinga, csellón játszott Bekkerné Fenyő Ágnes, fuvolázott Tóth Gréta. Az igehirdetés után a Vecsernye kórus énekelt, vezényelt Krauszné Hommer Zsuzsanna, fuvolázott Endreffy Kornélia, gitáron játszott Szucsák Tamás. Meghallgatható a Kossuth Rádió archívumában, keresés alapján ide kattintva.

Január 10-én ismét családi istentisztelet volt a templomban. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Ünnepi alkalmainkat az idén is a megszokott rendben tartottuk meg.
December 24-én szentesti istentisztelet volt a gyerekek előadásával és a Vecsernye szolgálatával.
December 25-26-án istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
December 31-én 17 órakor óév esti istentisztelet volt.
Január 1-jén 10 órakor újévi istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Gyálon december 25-én és január 1-jén 14:30–kor volt istentisztelet úrvacsoraosztással.
Üllőn december 25-én és január 1-jén 16 órakor volt istentisztelet úrvacsoraosztással.

December 13-án, vasárnap délután 4 órától az alberti női kar szolgálatával adventi koncert és szeretetvendégség volt a templomban.

Kivételesen a hónap első vasárnapján, december 6-án volt az adventi családi istentiszteletünk. Maga a Mikulás is tiszteletét tette ezen az alkalmon. Az ő segítségével és a hittanosok közreműködésével gyűjtöttünk össze egy nagy csomagnyi édességet a rászoruló gyerekek részére.

November 8-án családi istentisztelet volt a templomban. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Az evangélikus templom bővítéséért Jótékonysági Kulturális Napot tartottunk október 17-én. Színes programmal szolgáltunk városunk lakóinak és az érdeklődőknek a Bálint Ágnes Kulturális Központban. Cikk és képek elérhetők ide kattintva!

Október 11-én 10 ismét családi istentiszteletet tartottunk a templomban. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Gyülekezetünk külön sátorban mutatkozott be a vecsési Káposztafeszten. A két nap folyamán keményen dolgozott közösségünk mintegy ötven tagja, hogy minél több vendéget tudjunk palacsintával, forró italokkal, kézműves tárgyakkal kínálni. Az énekkar fáradhatatlan utcazenéléssel hívogatta az embereket az evangélikusok sátrába. A gyülekezet kitartó munkája sikeres volt, a fesztiválozók adományaiból befolyó összeg a templom bővítését szolgálja. Az eseményről bővebben itt olvashat.

A tanévnyitó istentiszteletet szeptember 13-án tartottuk. Ezen az alkalmon adtunk hálát a pihenésért, és kértünk erőt az új tanévre.

Augusztus 29-én, szombaton nyárbúcsúztató bográcsozást tartottunk a templomudvarban énekléssel, játékkal, beszélgetéssel. Jó volt együtt lenni!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep városi alkalmán lelkészünk, Heinemann Ildikó ünnepi beszédet mondott a Szent István téren.

Augusztus folyamán újra elkezdődtek a Vecsernye kórus próbái. Az első próba augusztus 10-én lesz, ezt követően hétfőnként 5 órakor gyülekezünk össze a templomban Hommer Zsuzsa vezetésével. Szívesen látunk lelkes új tagokat is!

Ifjúsági táborunkat a Halgas család jóvoltából ismét Badacsonylábdihegyen tartottuk, júliusban. A bibliai foglalkozások törzsét Jairus leányának története adta. Esténként Pál levelei alapján beszélgettünk különböző ifjúságot érintő témákről, mint a szabadság, a titok, a tiszta beszéd. Természetesen idén sem maradhatott el a sok-sok számháború, a kirándulás, strandolás.

Idén is volt napközis tábor a templomudvarban. A kisiskolások részére szervezett tábor központjában idén Pál apostol történetei álltak. Az Apostolok Cselekedeteinek izgalmas eseményeihez kapcsolódtak a tábori játékok és a kézműves foglalkozások is. A gyerekek a templomi berendezési tárgyakat is megismerték; megtanulták, mi mindennek kell a helyén lennie ahhoz, hogy az istentisztelet elkezdődhessen. Az utolsó napon egy kis előadást tartottunk a szülőknek. Cikk és képek a táborról itt.

Június 7-én, vasárnap tartottuk a tanévzáró istentiszteletet. Az alkalmat az tette különlegessé, hogy minden hittanos egy kis alkotással készült, amit a gyülekezet előtt bemutatott. Az istentiszteletet a különböző zenei szolgálatok gazdagították. Képek a gyülekezet facebook oldalán találhatók!

Idén is kértük gyülekezeti tagjainkat, hogy támogassák a közösséget az adójuk 1+1%-ával!
Ezúton is köszönjük a felajánlásokat!

Május 25-én, pünkösdhétfőn tartottuk a konfirmációi ünnepséget.
Konfirmandus diákjaink színdarab formájában mutatták be tudásukat a gyülekezet előtt. Ezután először vettek részt az úrvacsora közösségében. br> Arról, hogy mi a konfirmáció, bővebben itt olvashat. Képek a gyülekezet facebook oldalán találhatók!

A leendő elsősök szülei a beiratkozáskor, a mostani negyedikes gyerekek szülei pedig május 20-ig nyilatkozhattak az iskolai kérdőíven, hogy jövőre erkölcstanórán vagy hit- és erkölcstanórán kívánnak-e részt venni. A jelentkezéseket szeptemberben még egyszer módosítani lehet.
Kérjük evangélikus testvéreinket, bátran ajánlják az evangélikus hit- és erkölcstanórát ismerőseik, barátaik körében! A keresztség nem feltétel, bárkit szívesen látunk.
A hit- és erkölcstanórákról bővebben itt olvashat.

Húsvéti alkalmainkat az idén is megtartottuk.
Virágvasárnap (március 29.) ünnepélyes bevonulással emlékeztünk Jézus jeruzsálemi bevonulására.
Nagycsütörtökön (április 2.) 18 órától az utolsó vacsorára emlékezve úrvacsorai istentisztelet volt Vecsésen.
Nagypénteken (április 3.) 10 órától passióolvasásos istentisztelet volt úrvacsoraosztással Vecsésen.
Húsvétvasárnap 10 órától a Vecsernye kórus szolgálatával tartottuk ünnepi istentiszteletünket,
Gyálon 14:30-kor istentisztelet volt úrvacsoraosztással,
Üllőn 16 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
Húsvéthétfőn 10 órakor Vecsésen istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Február 15-én a 10 órás istentiszteleten a VecsErNye kórus szolgált. Különleges alkalom volt ez, hiszen az úgynevezett liturgiai dallamok helyén kóruséneklés váltotta fel a gyülekezet énekét. Ezt az istentiszteleti formát a továbbiakban szeretnénk rendszeressé tenni.

Idén is volt farsang! Február 21-én tartottuk a jókedvű mulatságot. A szokásos jelmezverseny és sütisütő-verseny mellett most is fellépett a VecsErNye, volt tombola és táncoltunk is! Az alkalomról a gyülekezet facebook oldalán további képeket nézegethet.

Január 18 és 25 között ökumenikus imahetet tartottunk katolikus, református és baptista testvéreinkkel közösségben.
A csütörtöki alkalmon, a Falusi templomban a Vecsernye evangélikus énekkar is fellépett, az alkalmon Túri Krisztina alberti evangélikus lelkész hirdette Isten Igéjét.

Idén is gazdag volt a karácsony esténk! Egy-két gyerkőc egyéni produkciójával örvendeztetett meg minket, majd a három király útját bemutató színdarabot nézhettük végig. Volt itt velejéig gonosz Heródes, gaz ördögöcskék és borissza udvartartás is! A vidám előadást az igehirdetés követte, majd a Vecsernye harmóniái csendültek fel. A már szokásos gyertyagyújtás és ajándékosztás sem maradt el. Jó volt együtt lenni Isten szeretetének ünnepén! Az alkalomról a gyülekezet facebook oldalán további képeket nézegethet.

Karácsonyi versekkel-énekekkel tarkított áhítatra gyűltek össze az üllői gyülekezeti tagok december 21-én, vasárnap este. Közreműködött: Völgyessy Szomor Mónika énekes. Németh Zoltán evangélikus lelkész adventi gondolatokkal szolgált. A Vecsernye kórus is énekelt az alkalmon, amely igazi várakozással teljes pillanatokat teremtett.

November 29-én adventi gyülekezeti napot tartottunk „Eljön?” címmel. Az ifjúsági zenekar kísérte közös éneklés és a Vecsernye kórus előadása után Győri Péter Benjámin esperes beszélt – többek között – arról, hogy Isten Jézusban találta meg azt a formát, amiben minket meg tud szólítani, és mi pedig meg tudjuk érteni őt. A finomságokat felvonultató batyus ebédet követően Bálintné Kiss Beáta számolt be Kenyában töltött hét évéről és a kenyai gyerekek sorsáról tartott vetítettképes előadást. A kisgyerekek a délelőtti előadás alatt kézműves foglalkozáson vehettek részt. Az alkalomról a gyülekezet facebook oldalán további képeket nézegethet.

Október a reformáció hónapja. Október 31-én emlékezünk meg arról, hogy Luther Márton 95 tételben állt ki az egyház tisztasága mellett. Örülünk neki, hogy ráirányította a figyelmet a Szentírás jelentőségére az önkényeskedéssel együttjáró tekintélytisztelettel szemben. A reformátorok munkásságának nemcsak a protestáns egyházak létrejötte, hanem a katolikus egyház belső megújulása is következménye. Az eseményekre emlékezve és a lutheri gondolatok aktualitását hangsúlyozva számos országos és helyi programot szerveznek az egyházak ebben a hónapban. Vecsésen a református templomban tartottuk a reformációi ünnepséget október 31-én a Vecsernye evangélikus kórus szolgálatával.

Az őszi szünetben kirándulni voltunk az ifjúsággal. Egyik nap az állatkertet és annak új részét, a vidámparkot látogattuk meg, másnap pedig a budai hegyekben túráztunk és métáztunk.

Újraindultak a Vecsernye próbái. A kórus csütörtökönként háromnegyed öttől találkozik az Endreffy-házban. A tagfelvétel a kórusba folyamatos. További információ a lelkésznőnél kérhető.

2014. október 10 és 12 között részt vettünk a 72 óra kompromisszumok nélkül c. rendezvényen, amely önkéntes, segítő munkára hívja a fiatalokat. A program pénteken egy közös megbeszéléssel, tervezéssel kezdődött, és az október 12-i családi istentisztelet keretein belül zárult le. Vecsési önkénteseinknek egy pestszentlőrinci játszóteret kellett felújítaniuk.

Pilisborosjenőre túráztunk szeptember 20-án. Ennek a településnek a határában található az egri vár másolata. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. A kirándulás során gyakoroltuk a métaütő használatát is.

Szeptember 14-én délelőtt tartottuk a tanévnyitó istentiszteletet, amelyen egyre bővülő létszámú könnyűzenei együttesünk szolgált. Az igehirdetést a hittanos gyerekek által egymáshoz ragasztott „hit” és „cselekedetek” tették még szemléletesebbé.

Tábortalálkozót és tanévnyitó tábortüzet tartottunk szeptember 5-én, pénteken a templomkertben! Jókat játszottunk és énekeltünk.

Augusztus 23-án a soroksári Duna-ágnál evezni volt a gyülekezeti ifjúsága. Többen életükben először kenuba szálltak, és több mint tizennégy kilométert eveztek a Gubacsi hídfőtől egészen az M0-s hídjáig és vissza. A Molnár-sziget mindkét oldalán eveztek, így rengeteg madarat és halat természetes életkörülményeik között figyelhettek meg.

2014. augusztus 15-20. között Erdélyben barangolt a vecsési gyülekezet egy része. Utunk nagy részében Székelyföldet jártuk be. Megnéztük Kolozsvárt, a szecessziós épületekkel díszített Marosvásárhelyet, és Gyergyószentmiklóst, amely örmény templomáról híres. Vecsés testvérvárosában, Gyergyószárhegyen is jártunk, ahol a gyermekotthonba is ellátogattunk, és átadtuk adományainkat. Erdély természeti szépségeit sem hagytuk ki: a Gyilkos-tavat is megnéztük, a Békás-szorost is bejártuk, a Medve tóban pedig fürödtünk. Csíkszeredán, Csíksomlyón, Torockón és Nagyváradon is körülnéztünk. De ez a hét nem csupán Erdély látnivalóiról szólt: a gyülekezet közösségének hete volt ez. A reggeli elcsendesedések során a lélek gyümölcseiről gondolkoztunk, vidám énekléssel kísért esti áhítataink pedig a kapernaumi királyi tisztviselő gyermekének gyógyítási történetéről szóltak.

Ifjúsági táborunkat július 27 és augusztus 2 között tartottuk Badacsonylábdihegyen. A már évek óta megszokott programmal töltöttük ki időnket: bibliai foglalkozásokat tartottunk, szám- és színháborút vívtunk, kirándultunk, strandoltunk.

Július első hetében tartottuk az idei napközis tábort. Nők a Bibliában – ez volt a téma, amelyet körüljártunk napról napra. De Luther Márton életének kalandos eseményeivel is megismerkedtek a táborozók. Persze nem maradhatott el a rengeteg játék, az éneklés, és a színjátszás sem – az utolsó délutánon a szülőknek is előadtuk a tanult történeteket egy fiktív tévéműsor keretein belül. Egyik nap a Dobrovitz-tanyára is ellátogathattunk, ahol mindenki kipróbálhatta, milyen lóháton ülni. Képek a galériában!

Pusztazámoron volt kirándulni a Vecsernye. A kis falu központját és Árpád-kori romokra épült aprócska templomát érdemes volt meglátogatni. A basszus szólam által főzött gulyáslevest pedig kár lett volna kihagyni! Képek a galériában!

Június 6-án tanévzáró tábortüzet tartottunk a templomudvarban. A helyi cserkészek tanítottak nekünk játékokat, énekeket. Palacsintát is ettünk. Képek a gyülekezet facebook oldalán találhatók!

Június 1-jén volt tanévzáró istentiszteletünk, amelyen minden hittanos rövid imádsággal szolgált. A bizonyítványokat is ezen az alkalmon osztottuk ki. Képek a gyülekezet facebook oldalán találhatók!

Június 9-én, Pünkösd hétfőn tartottuk a konfirmációi ünnepséget.
Hat konfirmandus diákunk színdarab formájában mutatta be tudását a gyülekezet előtt. Ezután először vettek részt az úrvacsora közösségében.
Arról, hogy mi a konfirmáció, bővebben itt olvashat. Képek a galáriában és a gyülekezet facebook oldalán találhatók!

A leendő elsősök szülei a beiratkozáskor, a mostani negyedikes, ötödikes és elsős gyerekek szülei pedig május 20-ig nyilatkozhatnak az iskolai kérdőíven, hogy jövőre erkölcstanórán vagy hit- és erkölcstanórán kívánnak-e részt venni. A jelentkezéseket szeptemberben még egyszer módosítani lehet.
Kérjük evangélikus testvéreinket, bátran ajánlják az evangélikus hit- és erkölcstanórát ismerőseik, barátaik körében! A keresztség nem feltétel, bárkit szívesen látunk. A hit- és erkölcstanórákról bővebben itt olvashat.

Húsvéti alkalmaink a szokás szerint lezajlottak idén is. Nagycsütörtökön este úrvacsorai istentisztelet volt Vecsésen.
Nagypénteken délelőtt passióolvasásos istentisztelet volt úrvacsoraosztással Vecsésen.
Húsvét vasárnap a Vecsernye kórus szolgálatával tartottunk istentiszteletet,
Gyálon fél 3-kor istentisztelet volt úrvacsoraosztással,
Üllőn 4 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
Húsvét hétfőn 10 órakor Vecsésen istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Április 13-án virágvasárnap volt. A családi istentiszteleten hittanosaink virágokkal vonultak be, utalva ezzel arra, hogy Jézus bevonulására emlékezünk ezen a vasárnapon. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Március 30-án megáldottuk és felköszöntöttük a márciusi születésnaposokat. Az istentisztelet után egy kis sütire és teára is együttmaradtunk.

Március 9-én ismét családi istentiszteletet tartottunk. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Március 1-jén volt idén a farsang! A délután játékkal indult: képek alapján egy-egy jézusi példázatot kellett kitalálniuk, majd elmesélniük a csapatoknak. Ezután néhány vidám ének erejéig a VecsErNye kórus lépett a színre. A szokásos jelmezverseny és a tombola mellett most néptáncolhattak is a résztvevők: egy avatott néptáncos tanított egy-két lépést a lelkes vállalkozóknak. De az ízlelőbimbók sem pihentek, hiszen az elmaradhatatlan süteményversenyben idén nemcsak a tapasztalt zsűritagok, hanem a közönség is szavazhatott kedvencére! És jelmezötletben sem volt hiány: volt itt Legóember, Virágoskert és Süsü, a sárkány is. Sőt egy jelenetet is láthattunk a Tanú című filmből Virág elvtárs, Pelinkán elvtárs és Gogolák elvtársnő szereplésével. Képek a Képek a galériában.

Február 23-án köszöntöttük fel szokásos módon a februári születésnaposokat. Lelkésznőnk kerek születésnapjára pedig igazi meglepetéssel készült az énekkar, akik egy kánonnal köszöntötték az ünnepeltet. Az istentisztelet után egy kis sütire és teára is együtt maradtunk.

Hittanosainkkal egyházmegyei bibliaversenyen jártunk február 22-én Cegléden. Csapataink második és harmadik helyezést értek el. Büszkék lehetünk rájuk! A nap természetesen nemcsak a versenyfeladatokkal telt: délután felkapaszkodhattunk a ceglédi református templom tornyaiba, kézműveskedtünk és filmet is néztünk. Képek a galériában.

Január 19 és 26 között ökumenikus imahetet tartottunk katolikus, református és baptista testvéreinkkel közösségben.
A hétfői alkalmon a Vecsernye evangélikus énekkar is fellépett.

Január 12-én ismét családi istentiszteletet tartottunk. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Január 6-án, hétfőn, Vízkereszt ünnepén 17 órakor istentiszteletet tartottunk. Vízkereszt, azaz epifánia a karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang időszakának kezdete.
Az evangélikus egyházban a három bölcs látogatásáról, illetve egy körülbelül harminc évvel későbbi eseményről, Jézus megkeresztelkedéséről emlékezünk meg ezen a napon.

Ünnepi alkalmainkat idén is megtartottuk:

December 25-26-án 10 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
December 31-én 17 órakor óév esti istentisztelet volt gyertyagyújtással. Ezen az istentiszteleten emlékeztünk az ebben az évben elhunytakra.
Január 1-jén 10 órakor újévi istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Gyálon december 25-én és január 1-jén 14:30–kor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.
Üllőn december 25-én és január 1-jén 16 órakor istentisztelet volt úrvacsoraosztással.

Szentesti istentiszteletünkön a gyerekekkel Lev Tolsztoj PANOV APÓ KARÁCSONYA című művét adtuk elő. Fellépett a VECSERNYE is, gyülekezetünk kórusa. Végül együtt gyújtottuk meg a karácsonyfán a gyertyákat.

December 8-án, vasárnap délelőtt adventi családi istentiszteletet tartottunk.

November 10-én, vasárnap Dr. Fabiny Tamás püspök úr szolgálatával ünnepi istentisztelet keretében emlékeztünk meg a gyülekezet fennállásának kerek évfordulójáról. Az alkalom egyben családi istentisztelet is volt, valamint ekkor hirdettük ki a gyülekezettörténet rajzpályázat eredményeit is. November 10-én este a Boyzless Voice együttes koncertjével zárult az ünnepnap, és egyben a 90. évforduló kapcsán rendezett események sora. A képek a galériában!

Gyülekezettörténeti rajzpályázatot hirdettünk a 90 éves évforduló kapcsán. Az ünnepi istentisztelet keretében hirdettük ki az eredményeket. A nyertesek: a 6-10 éves korosztályban az első helyezett Mikus Donát rajza lett, a templom felrobbantására készülő németekről. A 11-14 évesek között Mezőfi Babett szénceruzás alkotása vitte el a fődíjat. A nyerteseket könyvutalvánnyal jutalmaztuk. A pályázatok megtekinthetők a templomban.

Október 31-én, a reformáció ünnepén protestáns istentisztelet volt az evangélikus templomban.
Igét hirdetett: Dömötör Norbert református lelkész.

November 1-jén tartottuk a temetői istentiszteletet a vecsési temetőben, református és katolikus testvéreinkkel együtt.

Október 13-án ismét családi istentiszteletet tartottunk. A családi istentisztelet sajátosságairól olvashat a gyermek- és ifjúsági programok között!

Szeptember 28-án, szombaton gyülekezeti családi napot tartottunk a gyülekezet fennállásának 90. évfordulója kapcsán. Kézműveskedés, csocsó és ping-pong verseny, finom ebéd és gyülekezettörténeti bemutató várta az érdeklődőket. Képek a galériában és a facebookon! Az évforduló kapcsán szervezett programjainkról bővebben itt olvashat.

Tábortalálkozót és tanévnyitó tábortüzet tartottunk szeptember 13-án. Nagy öröm volt együttlenni a két tábor résztvevőivel, feleleveníteni az élményeket szalonnasütés közben. Képek a facebook oldalunkon láthatók.

A tanévnyitó istentiszteletet szeptember 8-án, vasárnap tartottuk a szokásos módon: gitáros énekekkel, képekkel, felolvasással. A hit- és erkölcstanórák szeptember 2-tól, a hittanórák szept. 8 után indultak el.

Napközis táborunkat július 8-a és 12-e között tartottuk a templomudvarban. A tábor záróalkalmán, péntek délután mutattuk be a tanultakat egy kis színdarab keretében. Képek a galériában.

Június 24-a és 29-e között Badacsonylábdihegyen tartottunk ifjúsági tábort. A sok játék, szám- és színháború mellett József történetével is foglalkoztunk. Köszönjük a Halgas családnak, hogy vendégül láttak minket! Képek a galériában és a facebookon!

Tanévzáró tábortűz volt június 14-én, pénteken este a templomudvaron. Énekeltünk, játszottunk, sütögettünk, beszélgettünk. Képek a facebookon!

Június 8-án gyülekezeti kiránduláson voltunk Vácon és Vácrátóton. Vácon a jellegzetes tornyú evangélikus templomba vezetett az első utunk, ahol Detre János lelkész úr áhítatot tartott és mesélt nekünk a váci gyülekezet múltjáról és jelenéről. Megnéztük a váci múmiákat és a székesegyházat is. Vácrátóton a nemzetközi hírű botanikus kertben sétáltunk egy jót. Képek a facebookon!

Június 9-én tartottuk a tanévzáró istentiszteletet, amelyen minden hittanos szerepelt. Ezen az alkalmon osztottuk ki a bizonyítványokat is.

Szokás szerint a hónap utolsó vasárnapján köszöntöttük fel a szülinaposokat. A májusi ünnepelteket a 26-i istentisztelet keretében megáldottuk.

Május 19-én és 20-án konfirmációi ünnepségeket tartottunk. Pünkösdvasárnap felnőtt konfirmáció volt, pünkösdhétfőn pedig hét konfirmandus diákunk színdarab formájában mutatta be tudását. Ezután először részt vehettek az úrvacsora közösségében.
Az ünnepségen a lelkésznő megáldotta az évfordulósokat is. Az alkalmon az énekkar is szolgált. Képek a galériában.
Arról, hogy mi a konfirmáció, bővebben itt olvashat.

A negyedikes gyerekek május 20-ig jelezhették iskolai kérdőíven, hogy jövőre erkölcstanórán vagy hit- és erkölcstanórán kívánnak-e részt venni. A jelentkezéseket szeptemberben még egyszer módosítani lehet.
Kérjük evangélikus testvéreinket, bátran ajánlják az evangélikus hittanórát ismerőseik, barátaik körében! A keresztség nem feltétel, bárkit szívesen látunk. A hit- és erkölcstanórákról bővebben itt olvashat.

Május 12-én vasárnap családi istentiszteletet tartottunk.

Április 27-én, szombaton közösen tettük rendbe a templomkertet és a templomot.
Képek a galériában.

Április 14-én, vasárnap délelőtt a családi istentisztelet keretében adták elő a hittanosok a húsvéti színdarabot.
Az előadás a feltámadott Jézus megjelenéseit mutatta be. A képek a galériában megtekinthetők.

Húsvétkor számos ünnepi alkalmat tartottunk:

Nagycsütörtökön este 6 órakor úrvacsorai istentisztelet volt Vecsésen
Nagypénteken délelőtt 10 órakor passióolvasásos istentisztelet volt úrvacsoraosztással Vecsésen.
Húsvétvasárnap 10 órakor Vecsésen istentisztelet volt úrvacsoraosztással fél 3-kor
Gyálon istentisztelet volt úrvacsoraosztással 4 órakor
Üllőn istentisztelet volt úrvacsoraosztással
Húsvéthétfőn 10 órakor Vecsésen istentisztelet volt úrvacsoraosztással

Március 25-27. között tartottuk a konfirmandusok táborát a péteri konfirmandusokkal együtt Piliscsabán. Képek a galériában és facebook oldalunkon!

Március 24-én, vasárnap délután lelkészünk, Heinemann Ildikó izraeli útjáról tartott képes előadást szeretetvendégség keretében.

Március 10-én, vasárnap ismét családi istentisztelet volt.

Március 7-én, csütörtökön ismét baba-mama kört tartottunk. Ezen az alkalmon mindennapi gondjainkat és örömeinket osztjuk meg egymással, és általában egy adott témával kapcsolatban beszélgetünk. A baba-mama kört mindig máshol tartjuk. Információk a lelkésznőnél.

Március 7-én, csütörtökön délután 6 órakor az ökumenikus világimanap alkalmát tartottuk katolikus és református testvéreinkkel együtt az evangélikus templomban.

Február 24-én a vasárnapi istentisztelet keretében köszöntöttük fel azokat, akiknek februárban volt a születésnapjuk. Az istentisztelet után együtt maradtunk egy kis teára, beszélgetésre.

A február 24-i istentiszteletet követően közgyűlést tartottunk. A 2012-es zárszámadást és az idei költségvetést hagytuk jóvá.

Február 17-én vasárnap délután a Vecsési Zeneiskola templomos koncertsorozatának keretében Kapcsos Emese (hegedű), Kun Veronika (fuvola) és Pribelszki Viktor (zongora) lépett fel templomunkban. J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massnet, ifj. Johann Strauss művei hangzottak el. Méltó nyitánya volt ez a böjti időszaknak. Köszönjük a közreműködőknek! Képek a zeneiskola honlapján láthatók.

Február 10-én ismét családi istentiszteletet tartottunk. Németh Mihály maglódi lelkész szolgált közöttünk igehirdetéssel.

Január 20-án köszöntöttük fel azokat, akiknek januárban van a születésnapjuk. Az istentisztelet után együtt maradtunk egy kis teára, beszélgetésre.

Az ökumenikus imahét alkalmait január 20 és 27 között tartottuk. Nagy öröm idén is együtt gondolkodni keresztény testvéreinkkel.

Idén is volt farsang: január 27-én, vasárnap délután. A sütiversenyben két első helyezett lett végül, a jelmezek közül pedig Piroska, a Farkas és a Nagymama ötletes öltözéke ítéltetett a legjobbnak. Jövőre ismét versenybe lehet szállni!

Január 13-án ismét családi istentiszteletet tartottunk.

Január 6-án, Vízkereszt ünnepén délelőtt 10 órakor istentiszteletet tartottunk. Vízkereszt, azaz epifánia a karácsonyi ünnepkör zárása, a farsang időszakának kezdete. Az evangélikus egyházban a három bölcs látogatásáról, illetve egy körülbelül harminc évvel későbbi eseményről, Jézus megkeresztelkedéséről emlékezünk meg ezen a napon.

A kereszténység egyik legfontosabb ünnepét, a karácsonyt méltón ünnepeltük. Szenteste két színdarabbal leptük meg a gyülekezetet. Az előadáson énekkarunk szolgált. A képek elérhetők itt.
Az óév esti istentiszteleten az ebben az évben elhunytakra emlékeztünk gyertyagyújtással. Újév első napját, Jézus nevének ünnepét is istentisztelettel köszöntöttük.

December 9-én ismét családi istentiszteletet tartottunk. Meggyújtottuk a második gyertyát az adventi koszorún, és gitáros énekeket is énekeltünk.